Katalog

Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Spanien

Spansk rødvin har en lang tradition, idet man der har lavet vin i mere end 3000 år. De klimatiske forhold er meget varierede, men alle Spaniens regioner har vinproduktion.

Spansk rødvin spænder meget bredt, med mange forskellige typer og smagsvarianter. De fyldige, ofte sødmefulde vine fra Jumilla og Almansa, de kraftige fra Toro, elegante eller ...

Spansk rødvin har en lang tradition, idet man der har lavet vin i mere end 3000 år. De klimatiske forhold er meget varierede, men alle Spaniens regioner har vinproduktion.

Spansk rødvin spænder meget bredt, med mange forskellige typer og smagsvarianter. De fyldige, ofte sødmefulde vine fra Jumilla og Almansa, de kraftige fra Toro, elegante eller frugtrige fra Rioja og intense fra Ribera del Duero. Foruden egne druer som f.eks. Tempranillo, Monastrell, Tintorera og Garnacha m.fl., anvender man i dag også internationale druer.

Står menuen på f.eks. udskæringer eller simreretter af lam, kalve eller svinekød, gerne med krydderurter og hvidløg, er der gode bud i Rioja.
Til det saftige røde kød kunne det være Toro, Ribera og Sardon del Duero, og til kød fra grillen er Jumilla og Almansa en mulighed.

Mere

Spanien  Der er 19 varer

Underkategorier

  • Almansa

    Almansa DO ligger i provinsen Albacete, i det sydøstlige hjørne af Spanien, og er mest kendt for kraftige rødvine. På trods af sin nærhed til Middelhavet er klimaet kontinentalt, med høje temperaturer i hele vækstsæsonen. Havets nærhed, samt det forhold at de fleste vinmarker ligger i omkr. 750 m højde, mindsker dog varmen noget.

    Den dominerende druesort til rødvin i Almansa er Monastrell, men Garnacha, Tintorera, Tempranillo, m.fl. anvendes også. Vinene kan være fyldige, sødmefulde og krydrede med masser af mørk frugt.
    I mange år blev megen rød Almansavin brugt til at blande i vin fra andre områder, men i dag er de også efterspurgte for deres individuelle kvaliteter.

  • Bierzo

    Bierzo ligger i den nordvestlige del af Castilla y León og består af to dele: Bierzo Alto (høje Bierzo ), et bjergrigt terræn hvor vinmarkerne ligger på skråningerne, og Bierzo Bajo (lave Bierzo ), der er et bredt sletteland.

    Bierzo nærhed til Atlanterhavet gør klimaet forholdsvis køligt, og jordbunden er forskellig fra den der findes i andre dele af Castilla y Leon, idet den indeholder en overvægt af skifer og granit. Det kan give vine med tydelig mineralsk karakter.

    Bierzo fik tildelt D.O. status i 1989 og appelationen kræver, at man til rødvin kun anvender Mencia og Garnacha druer. Dog kan man kan eksperimentelt bruge Cabernet-Sauvignon, Merlot og Tempranillo. Vinene kan være livlige, intense, kødfulde, koncentrerede og aromatiske, ofte med blomme, kirsebær og krydderi. De står godt til f.eks. lam, grillkød og til krydrede retter af både lyst og mørkt kød.

    Crianza vine skal lagre i 24 mdr., heraf seks måneder på egefade, mens Reserva vine skal tilbringe 24 mdr. på flaske og 12 måneder på eg.

  • Calatayud

    Calatayud er en DO vinregion i det nordøstlige Spanien, sydøst fra Zaragosa i provinsen Aragón. Dette bjergrige, tørre område af rullende bakker grænser op til Carinena DO mod øst. Romerne introducerede vinavl i Calatayud, og landskabet bærer stadig præg af efterladenskaber af romersk arkitektur, men også af den mauriske og kristne. 

    Siden Calatayud fik DO status i 1990, har kvalitetsbevidste vinproducenter fra Spanien og udlandet været tiltrukket af området. Disse har i høj grad medvirket til at forvandlet dets traditionelle image som producent af bulkvin - til et markant mere lovende vinområde.

    Klimaet her er kontinentalt med ekstremt varme og tørre somre. Men denne effekt afbødes i høj grad af det faktum, at Calatayuds vinmarker ligger i op til 8-900 meter. Denne højde er afgørende for regionens kvalitetsvine, fordi det giver mulighed for at opnå en bedre balance mellem restsukker og høj potentiel alkohol i druerne. Vintrene er ekstreme og frost kan forekomme i over halvdelen af året, hvilket selvsagt udgør en reel trussel for vinstokkene. 

    De fleste vinmarker ligger på klippeholdige jorder med god dræning og en høj andel del af kalksten. Udbytterne er, pga. af de barske forhold, typisk meget lave, men lave udbytter giver gode mulighed for høj kvalitet. Calatayud er kendt for sine rødvine - hovedsageligt fremstillet på Garnacha druen, som udgør mere end tre fjerdedele beplantningerne, men Tempranillo og Mazuelo er også vigtige sorter. Det samlede dyrkede areal er på ca. 5.600 ha.

  • Jumilla

    Jumilla ligger i det sydøstlige Spanien. Klimaet er meget varmt og nedbøren begrænset,
    men jordbunden består mange steder af kalksten, der er gode til at holde på fugten.

    I Jumilla er det Monastrell, der er den primære drue til rødvin.
    Dog indgår den ofte i blanding med f.eks. Tempranillo, Garnacha, Cabernet-Sauvignon, Merlot eller Syrah.

    De bedste vine demonstrerer en varieret smagsprofil, herunder livlig frugt, jord og mineralske noter som unge, og de udvikler komplekse aromaer af moden frugt og kaffe med fadlagring. Vinene er ofte kraftige, fyldige og sødmefulde.

  • La Mancha

    La Mancha er den største vinregion i Spanien med et vindyrkningsareal på 200.000ha. Vinfremstilling her menes at gå helt tilbage til romertiden. Regionen afgrænses af Valencia og Murcia mod øst, Extremadura mod vest, Andalusien i syd og Madrid mod nord-vest. Der er mere end 200.000 ha med vinstokke i de fire prov 

    La Mancha har et ekstremt kontinentalt klima. Sommertemperaturen i dagtimerne er jævnligt over 40 grader, men den falder drastisk, når mørket falder på. Vintrene er kolde med hyppig frost. Disse dramatiske klimatiske variationer, samt en meget lav årlig nedbørsmængde, skaber udfordringer for vinproducenterne.

    De bedste vinmarker i La Mancha har en høj andel af kalksten og kridt i jordbunden. Disse semi-porøse sten holder på fugten i det ellers meget tørre område. Med 3.000 årlige solskinstimer har druerne ikke besvær med at modne, snarere er den overdrevne varme en af regionens vigtigste udfordringer. De høje temperaturer her afbødes kun lidt af områdets højde på mellem 500 og 700 meter over havets overflade.

    Tempranillo er den mest udbredte røde druesort. Desuden forekommer traditionelle spanske sorter som Graciano, Bobal og Monastrell. Af  internationale sorter ses hyppigt Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Syrah og Petit Verdot. Langsigtet investering i modernisering har været medvirkende til, at flere og flere vine af høj kvalitet ser dagens lys, og vinregionens ry har da også i en årrække været stigende.

  • Priorat

    Priorat er en lille, dynamisk vin region i Catalonien, det nordøstlige Spanien, hvis intense, fyldige rødvine har opnået megen opmærksomhed i de seneste par årtier. Det officielle Priorat vindyrkningsområde, som udgør knap 2.000 ha, ligger inde i landet fra byen Tarragona. 

    Klimaet i Priorat er bemærkelsesværdigt kontinentalt, givet sin relative nærhed til Middelhavet. Somrene er lange, varme og tørre, og den årlige nedbør er gennemsnit 500mm. Priorats vinstokke giver lave udbytter, selv efter spanske forhold. Det spanske gennemsnit er 25hl pr. ha, men i Priorat 5 hl pr. ha ikke ualmindeligt. Jo lavere udbytter – jo højere kvalitet. 


    Jordbundsforholdene, som er af afgørende betydning for Priorats vinproducenter, udgøres mange steder af veldrænede, næringsfattige jorder, der består af delvist nedbrudt skifer og kvarts. 
    Den klassiske røde Priorat er lavet på gamle vinstokke af Garnacha og Cariñena, og har en koncentreret aroma af lakrids, tjære og kirsebær. Rød Priorat er, bortset fra b.la. Chateauneuf-du-Pape, en af de meget få Grenache baserede vine på verdensklasse niveau - og nogle af dem er at finde blandt verdens dyreste.

    Ved siden af de traditionelle druer som Garnacha og Cariñena, anvender en række Priorat vinproducenter også internationale druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. De fleste Priorat rødvine lagrer på eg i mindst 12 måneder.

  • Ribera del Duero

    DO Ribera del Duero ligger i den centrale del af den Nordspanske højslette, i en højde af ca. 800 m, på begge sider af Duerofloden. Området, der er næsten helt helliget rødvin, har opnået et fantastisk ry i vinkredse, takket være sin generelle høje kvalitet og topvinene er i verdensklasse. Vekslende lag af kalksten, mergel, kridt og ler tilføjer kompleksitet og karakter til Ribera del Duero vinene. 

    I Ribera del Duero er Tempranillo den mest plantede druesort, der her producerer dybt farvede vine, ofte med en fast tannin struktur og komplekse aromaer af brombær og morbær. Ifølge DO reglerne skal Tempranillo udgøre mindst 75%, men ofte tilsættes Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec eller op til 5% af Albillo eller Garnacha.

    For at opnå status af Crianza lagrer vinen mindst 24 måneder heraf 12 måneder på træfade. Reserva kræver 36 mdr. lagring heraf 12 måneder på fad og Gran Reserva 60 mdr. heraf  24mdr. på fad.

  • Rioja

    Rioja ligger i det nordlige Spanien og her laves store vine med et legandarisk ry. Middelhavets og Atlanterhavet påvirkning, i kombination med beskyttende bjergformationer, skaber et gunstig klima for vinavl. Jordbunden er meget varieret og bidrager til at adskille Rioja fra andre spanske vinområder.

    Den primære drue er Tempranillo. Den trives på ler og kalkstensjorde og kombineres ofte med Garnacha, Cabernet-Sauvignon og Mazuelo ( Carignan).

    Nogle vine er kortvarigt forbi nye barriques af amerikansk eller fransk eg. Det kan give saftige, mørke, krydrede frugtrige vine med stor dybde og intensitet. Andre, dem af den klassiske skole, er ofte lidt lettere og ret lyse i farven, med svag oxidering efter lang tid på brugte fade. Disse vine har en unik smag af tobak, kaffe og vanillie. Typisk for Rioja kan de gemmes i årevis.

    Vinene kategoriseres efter det tidsrum de har lagret og betegnes Joven, Crianza, Reserva og Gran Reserva. Joven vine ser normalt ikke eg, Crianza og Reserva vine skal tilbringe mindst et år på eg, og Gran Reserva to år.

  • Somontano

    Somontano betyder egentlig "nedenfor bjergene". Navnet er yderst passende, for vinregionen Somontano befinder sig ved foden af Pyrenæerne, hvor de ca. 3500 ha vinmarker ligger omkranset af bjerge, nærmest som i et amfiteater. Der har været dyrket vin i Somontano i århundreder, de ældste spor af vindyrkning ligger helt tilbage i før-romersk tid, ca. 500 år. f.v.t

    Somontano D.O. blev oprettet i 1984, og er den mindste af DO regionerne i Aragon. Regionen har i de 15-20 år set en udvikling, hvor man har erstattet forældet produktionsapparatur med topmoderne udstyr. Samtidig har man skåret ned på udbytterne, hvilket også har medvirket til at højne niveaut. I dag er Somontano anerkendt som en D.O. med kvalitetsorienterede producenter.


    I Somontano dyrkes lokale druesorter sammen med udenlandske typer. Oprindeligt var det de hvide vine, der satte regionen på kortet, men i dag er det rødvin området er mest kendt for. De mest plantede røde druesorter er Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot, Moristel, Garnacha Tinta, Parraleta og Pinot Noir. Af de hvide er Macabeo den vigtigste sort, efterfulgt af Garnacha Blanca, Chardonnay, Gewurztraminer og en lille mængde af den indfødte Alcañon.

  • Toro

    Toro ligger i det nordvestlige Spanien og er mest kendt for rødvin.
    Toros klima er decideret kontinentalt, ligesom de andre vin regioner på det castilianske plateau. Det betyder varme, tørre somre, men de relativt højtliggende vinmarker modererer i nogen grad temperaturerne. Nedbøren er sparsom, hvorfor Duero floden udgør et væsentligt bidrag som vandressource.

    Nogle kalder Toro for Ribera del Dueros ”rockstjernebror”, idet vinene minder om Riberas, 
    men Tempranillo druen kan i Toro være endnu mørkere og mere tykskindet. 


    Den primære drue er Tempranillo evt. i blanding med Garnacha, m.fl.
    Vinstokke er ofte gamle og vinene kraftige, saftige og koncentrerede.

  • Valencia

    Vinregionen Valencia er beliggende i centrum af Spaniens østkyst, med regionerne Catalonien og Murcia mod nord og syd, og dækker ca. 13.000ha med vin. Der er ret stor højdeforskel på de forskellige vinmarkers beliggenhed, fra ca. 150 op til 1100 meter, hvilket, sammen med andre variationer i de forskellige terroirs, har indflydelse på de enkelte vines karakter.

    Regionen har traditionelt ikke haft en særlig fremtrædende plads på vinkortet, og vinproduktionen fokuserede tidligere mere på kvantitet end kvalitet, men dette er nu gradvist ved at ændre sig. En håndfuld vingårde har opdateret deres vinfremstillingsudstyr, og producerer nu moderne, friske rødvine, hvoraf nogle får fadlagring, primært på Garnacha, Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot.

pr. side
Viser 1 - 12 af 19
Viser 1 - 12 af 19