Tilbud

Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Toscana

Toscana ligger i den vestlige del af det centrale Italien. Klimaet er varmt men kølnes noget af Middelhavet. Toscansk terroir er unik. Her laves legendarisk vin. Hoveddruen er Sangiovese, som i øvrigt findes i mange forskellige kloner. På dem har man skabt stor Chianti, Vino Nobilie og Brunello. I nogle af vinene indgår også Canaiolo, Colorino o...

Toscana ligger i den vestlige del af det centrale Italien. Klimaet er varmt men kølnes noget af Middelhavet. Toscansk terroir er unik. Her laves legendarisk vin. Hoveddruen er Sangiovese, som i øvrigt findes i mange forskellige kloner. På dem har man skabt stor Chianti, Vino Nobilie og Brunello. I nogle af vinene indgår også Canaiolo, Colorino og internationale druer.

Toscansk vin kendes ofte som en smidig og mellem - til fyldig vin, med et bredt spektrum af aromaer og smage, som krydderi, hindbær, kirsebær, morbær, anis, tobak, svesker og undertiden kastanjer. Vinene kan være meget langlivede. Lagringen var tidligere på store botti, den fremgangsmåde forefindes stadig, men også i Toscana har barrique vundet indpas, ofte med mørkere, koncentrerede og dybe vine til følge.

Super-Toscanere indeholder en større del ”fremmede” druer som Cabernet-Sauvignon, Merlot, Syrah m.fl.og kan derfor ikke have en DOCG klassifikation, men de får ofte topanmeldelser.

Mere

Toscana  Der er 15 varer

Underkategorier

  • Bolgheri

    Bolgheri, på den toscanske kyst lige syd for Livorno, er en af ​​Italiens mest prestigefyldte vinområder, bestående af skrånende kystnære vinmarker, ved foden af bakkerne nær Bolgheri.

    De primære druer i Superiore vinene er Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot, samt Syrah og den traditionelle toscanske røde drue Sangiovese. De to sidstnævnte kan udgøre op til 50% af vinen hver, Petit Verdot maksimalt 30%. Almindelig rosso skal lagre mindst ti måneder, Superioren mindst 24 måneder før frigivelse.

    Vinene fra dette område kan være mørke og rubinrøde i farven, kompakte, med modne bær, krydderi og eg. De er kendetegnet ved deres kraftfulde struktur, ofte med en vis frugtsødme og bløde tanniner, samt en livlig, frisk syre og en lang, dvælende finish. Vinene har ofte et godt gemmepotentiale.

  • Brunello

    Brunello di Montalcino er en af ​​Italiens mest berømte og prestigefyldte vine. I dens hjemland Toscana deler den topplaceringer med den meget værdsatte Vino Nobile di Montepulciano og selvfølgelig de bedste Chiantier. I 1980 fik Brunello, sammen med Piemontes Barolo, Italiens første DOCG - og i dag fremstiller næsten 200 vinproducenter, hvoraf de fleste er mindre vingårde og familiebrug, denne højkvalitets rødvin.

    Traditionel Brunello di Montalcino vinfremstilling indebærer langtidslagring af vinen i store egefade, hvilket resulterer i tørre, komplekse vine med en del garvesyre. Men som andre steder er mange producenter også her begyndt at lave vine i en anden stil. Man anvender de mindre 225 liters egefade og afkorter samtidig lagringstiden, hvilket er med til at give mere frugtagtige vine.

    Mikroklimaet mellem de forskellige vinmarker varierer en del. På de nordlige skråninger har druerne en tendens til at modnes langsommere, hvilket resulterer i vine med megen race, mens druerne på de sydlige og vestlige skråninger får mere intenst sollys og kølige maritime briser, hvilket giver mere komplekse og kraftfulde vine. En del af Brunellos topproducenter ejer gerne vinmarker på flere af de bedste terroirs. Det giver dem mulighed for at skabe basisvine i begge stilarter, og bruge dem til at lave blandinger med det ønskede udtryk.

    Brunello skal være fremstillet af 100% Sangiovese og være lagret i mindst fire år (fem for riservaer), hvoraf to år skal være på egefade.

  • Chianti

    Chianti, der er beliggende i Toscana i det centrale Italien, er hjemsted for nogle italiens bedst kendte vine. Man har lavet vin her i mange århundreder, men Chiantis geografiske afgrænsning blev først fastlagt i middelalderen. DOC blev tildelt i 1967 og kræver, at vinene har et minimum af 70% Sangiovese, dog 80% for Chianti Classico DOCG. De lokale sorter Canaiolo og Colorino er også tilladte, ligeså er Cabernet Sauvignon og Merlot i begrænset omfang.

    Chianti strækker sig ind i provinserne Prato, Firenze, Arezzo, Pistoia, Pisa og Siena. Områdets mest velanskrevne vine kommer fra Chianti Classico-zonen, (DOCG i 1996),  og Chianti Rufina. Rufina og de andre seks Chianti sub-zoner, Chianti Colli Aretini, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Colli Senesi, Chianti Colline Pisane, Chianti Montalbano og Chianti Montespertoli kommer under Chianti DOCG. Enhver vin fremstillet i disse zoner kan bruge navnet på sub-zonen eller blot Chianti.

    Chianti er kendetegnet ved røde og sorte kirsebær, vilde urter, mynte og krydderier, ofte støttet af en saftig syre og bløde tanniner. Den skal lagre i mindst fire måneder, Superiore i yderligere tre måneder, før frigivelse, Riservaen i mindst 38 måneder.

  • Rosso di Montalcino

    Rosso di Montalcino findes i det samme afgrænsede område som sin storebror, Brunello di Montalcino DOCG. Begge er beliggende i hjertet af Toscana, i det centrale Italien. Denne DOC blev oprettet i 1984 i et forsøg på at fremme friske, frugtrige vine fra yngre vinstokke. 

    Ideen var at skabe en vin, der ikke havde brug for så lang lagringstid, (kun et år, heraf 6 mdr. på fad), og som derfor kunne sælges hurtigere, mens man ventede på lagringen af de større Brunelloer.

    I dag fremstår mange af disse Sangiovese baserede vine pænt fyldige med sorte kirsebær, vilde bær og med omhyggelig brug af egetræ tilføres krydderi og vanillie.

  • Super Toscaner

    Verdensklasse vine fra Toscana.
    Denne nyttige, men uofficielle betegnelse opstod i 1970'erne, til at beskrive et bestemt sæt af toscanske højkvalitets vine, der blev udelukket fra DOC eller DOCG status, fordi de brød med traditionelle italienske vinfremstillings normer, som f.eks. brug af internationale druer, så vel som lagring på små egefade (barriques). 

    Flere af disse vine fik global anerkendelse og astronomiske prisskilte - og dermed var begrebet "Super Toscanere" skabt. Oprindeligt skulle disse vine mærkes som Vino da Tavola (bordvin), fordi de stred mod de gældende DOC love. Denne situation førte i sidste ende til oprettelsen af ​​IGT kategorien, med sine relativt afslappede produktionsregler.

  • Toscana IGT

    Toscana IGT er den mest berømte af Italiens Indicazione Geografica Tipica ( IGT) titler. IGT Toscana indikerer kort og godt at vinen er fra Toscana, og betegnelsen kan anvendes i alle områdets 10 provinser. 
    Mange italienske vinproducenter fandt DOC og DOCG reglerne for restriktive og kritiserede systemet. En række af disse, især i Toscana, valgte at fortsætte med at lave deres vine med fokus på kvalitet og individualitet, snarere end i overensstemmelse med deres lokale DOC love.

    Det førte til en række vine i en moderne stil og af en meget høj kvalitet, senere kendt som " Super Toscanerne ". Disse vandt international anerkendelse og respekt. Resultatet var, at nogle af Italiens fineste og mest respekterede vine blev mærket og solgt som Vino di Tavola ( bordvin) - den laveste kategori i det italienske klassifikationssystem. For at bringe en vis balance i situationen oprettede de italienske vinmyndigheder i 1992 IGT, som en slags kompromis mellem de meget regulerede DOC/DOCG vine og de uregulerede Vino di Tavola.

pr. side
Viser 1 - 12 af 15
Viser 1 - 12 af 15