Katalog

Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Italien

Italien er den største spiller på den danske vinscene med næsten 20% markedsandel. Det kan skyldes, at italiensk vin muligvis kan tilbyde det mest varierede sortiment blandt verdens vinproducerende lande. Fra meget tørre Barolo vine, sødmefyldte Amarone fra Veneto, til nærmest oversøiske frugtbomber i syd.


Det italienske klima er meget velegnet ...

Italien er den største spiller på den danske vinscene med næsten 20% markedsandel. Det kan skyldes, at italiensk vin muligvis kan tilbyde det mest varierede sortiment blandt verdens vinproducerende lande. Fra meget tørre Barolo vine, sødmefyldte Amarone fra Veneto, til nærmest oversøiske frugtbomber i syd.


Det italienske klima er meget velegnet til vindyrkning. I nord har man fastlandsklima og fra midt til syd er klimaet subtropisk, derfor kan man producere alt fra elegante vine i nord til fyldige solmodne frugtbomber i syd. 

Italien er lidt af et paradoks som vinland, i mange år har man satset både på kvalitets- og konsumvin, dette er dog ved at vende og der kommer stadig flere docg, som er med til at sikre oprindelses garanti og kvalitet. Paradokset ses mange steder i det italienske landskab, hvor vinstokke er plantet side om side med oliven og andre afgrøder. Kun i Piemonte og Toscana har man satset benhårdt på kvalitet, disse vinområder er også med i verdens absolutte top.

Italien har et kæmpe udbud af forskellige druer: 2000, men kun ca. de 400-500 benyttes. De mest kendte rødvinsdruer er Sangiovese, Nebbiolo, Corvina, Nero D'Avola m.fl. Der benyttes også en del franske druetyper.

De italienske vines stil og smag gør dem meget velegnede som ledsagere til mad. Hvis man spiser klassisk italiensk mad er det oplagt at servere italienske vin og skal man generalisere, gør som italienerne selv gør.

 

Mere

Italien  Der er 33 varer

Underkategorier

  • Abruzzo

    Abruzzo er en region i det centrale Italien, som mod øst ligger ud til Adriaterhavet. Marche ligger mod mod nord, Lazio mod vest og sydvest og Molise mod syd-øst. I Abruzzo har man lavet vin helt tilbage til det sjette århundrede f.Kr.

    I mange år blev vindyrkningen forsømt, men de sidste 40-50 år har vinproduktionen i området gennemgået en renæssance. Man har moderniseret sit image, og gradvist bevæget sig i retning at producere klart bedre vine. En af de drivende kræfter bag denne udvikling er Gianni Masciarelli.

    Abruzzo har mindst 36,000 ha beplantet med vinstokke, og klimaet er varmt og tørt på kysten, med milde vintre, hvorimod det bliver noget koldere inde i landet. regionen har ret store højdeforskelle, hvilket giver meget store temperaturudsving i løbet af døgnet. De mest gunstige vækstbetingelser findes i de lave bakker i Teramo.

    Abruzzo er hjemsted for een DOCG - Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane - og tre DOC'er. Den lokale røde drue Montepulciano er den mest anvendte, men ellers dyrkes Sangiovese og nogle få internationale sorter som Cabernet Sauvignon og Merlot. Abruzzo vine får ofte egetræ, men lagring i rustfri stål ses også. 

  • Campania

    Campania ligger i den syd-vestlige del af Italien og grænser op til Apulien og Basilicata mod vest, mod syd og nord til Lazio og Molise. Vinproduktion har ca. 3200 år på bagen i Campania, med historiske forbindelser til det græske, romerske og byzantinske imperium.

    Som i mange andre af Italiens vinområder dyrkes et imponerende udvalg af druesorter, men den vigtigste røde drue er Aglianico. Den blev indført til området af grækerne og senere dyrket af romerne.

    Campanias succes skyldes i høj grad de forskellig terroirs, mange på vulkansk jord, på de ca. 46.000 ha, som det vindyrkede areal udgør. Klimaet er kendetegnet ved tørre varme somre og milde vintre. De kystnære områder er præget af kølende briser fra det Tyrrhenske Hav og vinde på tværs af Appenninerne, hvilket er medvirkende til at sikre syre og friskhed i vinene.

    I dag fremstilles der vin med fokus på frugten og umiddelbar nydelse, men på Aglianico laves også typer der kræver lidt aldring. De bedste kan være i god balance, på engang kraftfulde og intense, men ikke tunge. Nogle vine lagrer i kortere eller længere tid på egefade - typisk i 6-12 måneder. Generelt har kvaliteten i Campania taget et kvantespring i de senere år, især grundet bedre dyrkningsmetoder og moderne kælderteknik.

  • Marche

    Marche ligger mod øst, i den centrale del af Italien, ud mod Adriaterhavet. Klimaet er ret varmt, men temperaturerne modereres noget af havet.
    Marche har en række områder, der er meget velegnede til vindyrkning. Især i de kystnære bakker omkring Ancona, hvor jordbunden, som hovedsagelig består af ler og kalksten, bidrager til områdets helt særlige terroir.

    Marche vinmarker dækker omkring 25,000ha og størstedelen af vinen herfra sælges som Vino di Tavola eller som IGT Marche. Kun 20 procent sælges under regionens 15 DOC og 4 DOCG'er. De fleste rødvine laves på Montepulciano og Sangiovese eller på en kombination af disse. Desuden anvendes druerne Ciliegiolo, Pinot Nero, Lacrima di Morro og især Vernaccia Nera.

    De bedst kendte røde vine fra Marche er nok DOC Rosso Conero, Conera Riserva og Rosso Piceno. Disse faste vine, ofte med en del garvesyre, er usædvanlige i den store mængde hvide og lettere rødvine, der ellers laves i Marche, og siger lidt om mangfoldigheden i regionens vinproduktion.

  • Piemonte

    Piemonte, i det nordvestligste Italien, er blandt italiens bedste vinområder.
    Alene det forhold at man her har 17 DOCG, det højeste antal i noget italiensk vinområde, er et vidnesbyrd om den generelt høje kvalitet. Her laves enestående vine, de bedst kendte er Barolo og Barbaresco, på Nebbiolodruen.

    De kan være meget komplekse. Som unge besidder de toner af b.la. violer, mynte, peber, tobak, læder, lakrids, og tjære, og ofte med en ret fast tanninstruktur. Med alderen får de et meget blødere udtryk, og så er det som regel f.eks. sveskeblommer, svampe, violer, trøfler og roser der præger vinen. 

    Old-school Barolo kræver op til 10 års lagring for at tæmme tanninerne, men i dag har mange reduceret gæringstiden, hvilket betyder mindre ekstraktion af farve og tannin. Dette har resulteret i en mere tilgængelig stil, som gør at vinen kan drikkes tidligere.

    Barbera, som er den mest udbredte drue, giver vine med god syre og et præg af friske blommer og mørke kirsebær. Fadlagring kan dæmpe syren og tilføre lidt af den tannin, som Barbera naturligt mangler.
    Desuden laves rødvin på b.la. Dolcetto. Andre druer, som f.eks. Pinot Noir, kan indgå i blandinger.

  • Salento

    Salento IGT dækker et område i Apulien, halvøen, der skiller Adriaterhavet fra Det Ioniske Hav, og danner "hælen" på Italien. Jordbunden er præget af kalksten og terrænet er mange steder fladt. Klimaet er klassisk Apulisk - tørt og varmt - og kun i kystnære områder kølnes temperaturerne noget.

    Der dyrkes op mod 50 forskellige druetyper i regionen, men de mest fremherskende er den blæksorte Negroamaro og Primitivo, ( også kendt som Zinfandel), men også Sangiovese, Montepulciano, Malvasia Nera, Cabernet Sauvignon og Merlot finder anvendelse.

    I teorien kan Salento IGT vine være røde, hvide og rosé, men i praksis holder de fleste sig til, de for regionen veletablerede stilarter, de kraftige, tørre og fyldige rødvine.

  • Sicilien

    Sicilien har gode vilkår for vinavl. Jorden er frugtbar, og det kølende middelhav afbalancerer de varme somre.
    Siciliansk vin blev tidligere meget brugt til at forstærke tynde, ofte syrerige vin andre steder i Italien.
    Men nu om dage satses der meget på kvalitet, og mange betragter Sicilien som en af de mest spændende vinregioner.

    Vinene er energiske, intense og ret komplekse, med noter af f.eks. tobak, lakrids og mørke kirsebær.
    Nero d'Avolo, Sangiovese, Frappato, Cabernet-Sauvignon, Merlot og Syrah er hyppigt anvendte druer.

  • Toscana

    Toscana ligger i den vestlige del af det centrale Italien. Klimaet er varmt men kølnes noget af Middelhavet. Toscansk terroir er unik. Her laves legendarisk vin. Hoveddruen er Sangiovese, som i øvrigt findes i mange forskellige kloner. På dem har man skabt stor Chianti, Vino Nobilie og Brunello. I nogle af vinene indgår også Canaiolo, Colorino og internationale druer.

    Toscansk vin kendes ofte som en smidig og mellem - til fyldig vin, med et bredt spektrum af aromaer og smage, som krydderi, hindbær, kirsebær, morbær, anis, tobak, svesker og undertiden kastanjer. Vinene kan være meget langlivede. Lagringen var tidligere på store botti, den fremgangsmåde forefindes stadig, men også i Toscana har barrique vundet indpas, ofte med mørkere, koncentrerede og dybe vine til følge.

    Super-Toscanere indeholder en større del ”fremmede” druer som Cabernet-Sauvignon, Merlot, Syrah m.fl.og kan derfor ikke have en DOCG klassifikation, men de får ofte topanmeldelser.

  • Umbria

    Umbrien ligger i hjertet af den italienske halvø.
    Klimaet i Umbrien er den samme som i Toscana - kolde, regnfulde vintre og tørre somre med rigeligt solskin. En undtagelse fra dette er området vest for Perugia, hvor temperaturen er modereret af Trasimenosøen. Størstedelen af regionens vinmarker findes på terrasser skåret i bjergsiderne. 

    Kvaliteten af regionens vine er stigende. Ny teknik og vinkonsulenter har markant forbedret vinene i området. Mange af de nye kvalitetsvine er ofte på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Pinot Noir, m.fl., ofte i kombination, med de for området klassiske druer, Sangiovese og Momtepulciano.

    Man ser vine, der fremstår med den rene frugt i front, uden påvirkning af træ, så vel som typer med typisk 6-12 mdr. fadlagring. Stilmæssigt kan de være mellem-til fyldige, friske, med kirsebær, blomme og chokolade.

  • Veneto

    Veneto er en betydelig og stadig vigtigere vin region i det nordøstlige hjørne af Italien. Med hensyn til geografi, kultur og vin stilarter er den at betragte som mellempropotional mellem den Alpine del af Italien og de varmere og tørrere områder mod syd.

    Med de frugtagtige Valpolicellaer, de intense Amarone og søde Reciotovine er Veneto godt rustet i konkurrencen med ander vinregioner. Selv om de flade sletter i Veneto producerer store mængder vin, så er det DOC og DOCG kvalitetsvinene fra højlandet der først og fremmest har gjort Veneto kendt. De står i dag for 25% af hele regionens vinproduktion. 

    Foruden de lokale druer Corvina, Molinara og Rondinella, benytter man også internationale druer som Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir (Pinot Nero her) og endda Carmenere.

pr. side
Viser 1 - 12 af 33
Viser 1 - 12 af 33