Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Bourgogne

Bourgogne er en historisk og højt respekteret vinregion i det østlige Frankrig, og dens vine har i årevis haft hengivne tilhængere over hele verden. Bourgogne er en forholdsvis lille vinregion på omkring 27.000 hektar (hvilket er under 1/4 af Bordeauxs areal), men området producerer nogle af de mest eksklusive vine på Jorden. 

Vinene kommer fra f...

Bourgogne er en historisk og højt respekteret vinregion i det østlige Frankrig, og dens vine har i årevis haft hengivne tilhængere over hele verden. Bourgogne er en forholdsvis lille vinregion på omkring 27.000 hektar (hvilket er under 1/4 af Bordeauxs areal), men området producerer nogle af de mest eksklusive vine på Jorden. 

Vinene kommer fra flere forskellige underområder, hver med sin egen særlige karakter. Fire af disse er placeret i hjertet af Bourgogne i en smal stribe på 120 km mellem byerne Dijon og Macon. Fra nord til syd - Cote d'Or (bestående af Cote de Nuits og Côte de Beaune), Côte Chalonnaise og Maconnais.

Den vigtigste druesort i Bourgogne til hvidvin er Chardonnay. Pinot Blanc, Pinot Gris ( Pinot Beurot) og  Aligoté findes også i regionen.

Bourgognes klima er overvejende kontinentalt, med relativt korte somre og kølige vintre. Jorden her består hovedsageligt af en blanding af ler og kalksten i forskelligt forhold, ofte med ret stor lokal variation. Disse jorde, samt deres geografiske orientering, er af enorm betydning for karakteren af de dyrkede vinene.

Mere

Bourgogne  Der er 12 varer

Underkategorier

  • Auxey Duresses

    Auxey-Duresses er en landsby i sub-regionen Côte de Beaune i Saint-Romain-dalen, knap 10 km sydøst for Beaune, med et dyrket areal på 170 hektar. Den fik AOC status i 1970, og dens vinmarkerer er hovedsagelig orienteret mod syd og syd-øst. Dette faktum, sammen med den høje procentdel af kalksten i den lokale jord, er medvirkende til, at disse vinmarker er godt placeret til at lave vine af meget høj kvalitet.

    En væsentlig del af landsbyens produktion sælges under den bredere Cote de Beaune-Villages appellation, men den tiltagende interesse for Bourgognes vine gør, at betydningen af appellationen er stigende år for år. Ikke desto mindre er der generelt stadig et godt forhold mellem pris og kvalitet.
    Auxey-Duresses har ni 1. Cru'er på tilsammen ca. 30 hektar.


    Hvid Auxey-Duresses kan, når den er bedst, være næsten som en lille Meursault, med god krop, fedme og mineralitet, uden at blive for tung.

  • Bourgogne Blanc

    Bourgogne Blanc er de hvide vine, der produceres under den generiske Bourgogne appellation. Den oprettedes i 1937 og dækker vine fremstillet af druer fra vinmarker uden stedspecifikke titler. Bourgogne Blanc kan fremstilles af druer dyrket i en ( eller flere) af hele regionen Bourgognes 300 kommuner, og Chardonnay er den fremherskende drue.

    I Cote d'Or delregionerne Côte de Beaune og Côte de Nuits, er det areal der anvendes til Bourgogne Blanc mest koncentreret på de lavere beliggende dele af skråningerne. Jorden længere oppe på den miderste del af skråningerne huser generelt de mere prestigefyldte Premier Cru og Grand Cru vinmarker. 

    De højest beliggende jorde i Cote d'Or producerer meget lidt Bourgogne Blanc, eftersom de er berettiget til at anvende de mere respekterede Hautes Côtes de Beaune og Hautes Côtes de Nuits titler. 


    Bourgogne Blanc kan være bleg strågul i farven, med en aroma og smag af friske mandler, æble, fersken foruden kiks og ofte med en del mineralitet. Nogle vine fadlagres i større eller mindre udstrækning, visse steder anvendes både 228 og 350 liters fade.

  • Chablis

    Chablis ligger i det nordlige Bourgogne. Byen og vinmarkerne ligger mere end 100 km nordvest for de centralt placerede vinområder i Bourgogne, som f.eks.Nuits-Saint-Georges, Beaune, Chalon -sur-Saone og Macon. De er faktisk tættere på Sancerre (Loire) og Les Riceys (det sydlige Champagne). Derfor har Chablis et køligere klima end resten af ​​Bourgogne, hvilket bidrager betydeligt til den stil vinene har.

    Nogle steder har jorden et højt indhold af mineralrigt ler, men også et betydeligt kalkindhold. Begge dele bidrager til den helt særlige mineralitet som især spores i Premier Cru og Grand Cru vinene.
    Andre steder er jorden ikke er så rig på ler og kalk, hvilket resulterer i lidt mere frugtagtige vine med en mindre mineralsk profil. Herfra kommer mange Petit Chablis vine.

    Chablis vine er forskellige fra dem der produceres andre steder i Bourgogne. De er tørrere og friskere, snarere end tunge eller meget aromatiske. I modsætning til typiske burgundiske hvidvine, der fadlagres, anvender kun få producenter i Chablis egetræsfade i vinfremstillingen, og undtagelserne er begrænset til de højere kvalitetsvine, hvis ekstra kompleksitet og dybde betyder, at de ikke overmandes af egetræet.

    AOC Chablis er udelukkende fremstillet på Chardonnay og er klassificeret i fire kvalitets niveauer: 
    Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis og Petit Chablis. 
    Appellationen AOC Chablis er den mest produktive og geografisk udbredte af de fire klassifikationer.
    Chablis Grand Cru vinene, der udgør ca. 100 ha, er plantet på syd-vestvendte skråninger i den østlige udkant af byen. Der er syv navngivne Grand Cru climats, Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouilles, Valmur Les Clos og Blanchot. Chablis Grand Cru vine lagrer godt, gerne mellem 10 og 15 år.

  • Cote de Beaune

    Côte de Beaune appellationen, som man henset til navnet kunne forvente dække hele distriktet, er i stedet blot en tynd stribe land på de øverste skråninger over byen Beaune. De resterende 90% af skråningerne under denne, og nogle af de fladere jorder nedenfor, er omfattet af Beaune appellationen. 

    Cote de Beaune appelationen har et antal Lieu-dit, syv i alt, som f.eks. Les Topes Bizot.
     Jorden her består hovedsageligt af mergel og kalksten, men er mere sandholdig end længere nede på skråningerne, og typisk er vinene lidt lettere end Beaune appelationens. Men i hænderne på dygtige producenter er de ikke desto mindre interessante, især på grund af deres frugt.

  • Hautes Cotes de Beaune...
  • Macon

    Macon er betegnelsen for vine dyrket i Maconnais sub-regionen, i det sydlige Bourgogne. Regionen har historisk været mest kendt for sine rødvine, men i dag udgør hvidvinene langt hovedparten af den producerede mængde.

    27 kommuner kan, pga. deres højere kvalitetsniveau, tilføje kommunenavn til Macon på etiketten, f.eks. Macon Prissé. Macon-Villages titlen er forbeholdt hvidvin, og Superieur betegnelsen kan anvendes på vine med en lidt højere alkoholprocent. 
    Hvis en vin er fremstillet af druer dyrket i mere end én af de navngivne kommuner, skal den benævnes Macon-Villages. Vinene produceres udelukkende på Chardonnay.

    Samlet set består landskabet i Maconnais af kalkstensbakker. Klimaet er præget af regionens nærhed til Rhône-dalen, med varmere gennemsnitstemperaturer end resten af ​​Bourgogne, mindre nedbør og - måske mest markant - mindre risiko for forårsfrost.
    Den typiske Macon-Villages kan være blomstret og frugtagtig, med et strejf af citrusfrugter. De bedste eksemplarer har en blid nøddeagtig karakter, der minder om mandler eller hasselnødder.

  • Marsannay

    Marsannay ligger i Côte de Nuits i Bourgogne, og den er den nordligste appellation i Cote de Nuits sub-regionen Bourgogne. Marsannay omfatter landsbyerne Marsannay-la-Cote, Chenove og Couchey. 

    Druerne, der anvendes til fremstilling af hvid Marsannay, er de samme som i det øvrige Cote d'Or, nemlig Chardonnay og Pinot Blanc, men Pinot Gris er også tilladt i små mængder.

  • Meursault

    Meursault er en landsby i Côte de Beaune sub-regionen Bourgogne, og den vurderes generelt lige så højt som sin sydlige nabo Puligny-Montrachet, og det på trods af, at Meursault ikke har nogen Grand Cru. Snarere er det den høje kvalitet på dens Premier Cru og kommunevine, den kan tilskrive sit gode omdømme.

    Ud over Premier Cru'erne har kommunen en række gode lieu-dit vinmarker, hvis navne almindeligvis figurerer på etiketterne. De har ganske vist ikke Premier Cru status, men er ikke desto mindre anerkendte for deres høje kvalitet.

    Meursault laver næsten udelukkende hvidvine og disse fremstilles på Chardonnay.
    Jorderne udgøres af klassisk Bourgogne terroir, i form af kalkstensrige skråninger.
    Lagringen er lige så klassisk på 225 liters Barriques.

    Kommunens vine er kendte for at være blandt de rigeste og mest fyldige hvidvine i Bourgogne, med noter af smør, mandler og grillede hasselnødder, samt citrusfrugt og mineralitet.

  • Pouilly Fuissé

    Pouilly-Fuissé er betegnelsen for de fineste hvide vine i Maconnais regionen i det sydlige Bourgogne. 
    De er udelukkende fremstillet på Chardonnay druer, dyrket i kommunerne Chaintré, Fuissé, Solutre-Pouilly og Vergisson. 
    Pouilly-Fuissé appellationen dækker ca. 800 ha vinmarker plantet i kalkstensrig lerjord, på en base af granit.

    Foruden Pouilly Fuissé titlen kan den enkelte vinmarks navn, hvor druerne er dyrket, også fremgå af etiketten, f.eks. La Roche, Les Vignes Blanches, Aux Chailloux og Les Crays. 
    Der er intet Premier cru-system inden for appellationen, så vinens kvalitet indikeres gennem producentens og den enkelte vinmarks omdømme.


    Den typiske Pouilly-Fuissé vin er fyldig, moden og relativ elegant og mineralsk, de bedste eksemplarer kan være på niveau med de finere vine fra Côte de Beaune.
    Som andre steder i Bourgogne lagres vinene ofte i barriques i kortere eller længere tid, typisk 6-15 mdr., afhængig af producentens vinfilosofi, årgangen og den enkelte marks terroir.

  • Rully

    Rully er i en kommune i det nordlige Cote Chalonnaise i regionen Bourgogne, med egen appellation fra 1939. De bedste Rully vinmarker ligger på de østlige skråninger af La Montagne de la Folie. Her nyder den veldrænende kalkstensjord godt af morgensolen. 

    Appellationen har ikke samme prestige som kommunerne lige nord for Beaune og i Nuits, men netop derfor giver Rully i gode årgange adgang til ret prisbillig kvalitets Bourgogne. 

    Mere end 20 vinmarker i Rully har opnået Premier Cru status og disse udgør omkring en sjettedel af kommunens samlede areal på ca.350ha med vinstokke. Hoveddruen til hvid Rully er Chardonnay

  • Saint Veran

    Saint-Veran er en appellation for tørre hvidvine, produceret i den sydlige halvdel af Maconnais i Bourgogne.
    Vinene fra Saint-Veran laves udelukkende på Chardonnay druen. De er traditionelt tørre i stilen, men ofte mere fyldige end andre hvide Bourgogner.

    Klimaet i Saint-Veran, er på grund af sin sydlige placering typisk lidt varmere, end i resten af Bourgogne. Forårsfrost, som kan true vinstokkene i de køligere dele af Bourgognes, som f.eks.i Chablis, er en mindre risiko her. Jordbunden er ikke så domineret af kalksten som hos naboen Pouilly-Fuissé, men har en rimelig andel af kalkholdigt ler - især i vinmarkerne langs Crosne og Arlois floderne.

    Vinene lagrer på træ, i nogle tilfælde op til 80% af høsten, og de bedste kan i deres ungdom have en blomsteragtig aroma, men udvikler en mere nøddeagtig tone med alderen, med honning og fersken, samt en både rig og mineralsk smag.

Viser 1 - 12 af 12
Viser 1 - 12 af 12